Roelandt Savery

1576 België
  • Roelandt Savery

Biografie

De creaties van de studenten DAE zijn vooral geïnspireerd op werk van Roelandt Savery uit de collectie van de Stedelijke Musea Kortrijk.

Roelandt Savery (Kortrijk 1576 – Utrecht 1639) is de bekendste telg van een uitgebreide kunstenaarsfamilie. Chronologisch en stilistisch situeert hij zich tussen Breughel en Rubens.

Hij was hofschilder van keizer Rudolf II te Praag, waar veel kunstenaars en wetenschappers verbleven. Hij vindt er inspiratie in de uitgebreide verzameling van levende en opgezette dieren, fossielen, zeldzame stenen en curiosa. Savery reist ook door de Alpen om tekeningen te maken van berglandschappen.

Savery schilderde vooral landschappen in de Vlaamse traditie, vaak gestoffeerd met vele minutieus geschilderde dieren en planten. Mythologische of bijbelse thema komen vaak voor maar zijn vooral een voorwendsel om zijn talent als schilder van landschappen, fauna en flora te etaleren. Daarnaast vervaardigde hij bloemstillevens. Zijn schilderijen in een hoogstpersoonlijke stijl, verwant aan het heersende maniërisme, bevinden zich tegenwoordig in vele musea in Europa. Ook zijn voorbereidende tekeningen getuigen van zijn vakmanschap.