Sara Bjarland

Finland
  • Sara Bjarland

Biografie

In haar sculpturen en installaties gebruikt Sara Bjarland afgedankte objecten en materialen die ze in de stad vindt. Hierin onderzoekt de kunstenares ontmoetingen tussen het natuurlijke en het artificiële, het levende en niet-levende. Op fietstochten die Bjarland bijna dagelijks onderneemt langs de enorme afvalhopen in Amsterdam, verzamelt ze objecten zoals meubels, dode kamerplanten, plastic bloemen, tuinaccessoires, stukjes hekken, katten krabpalen, gebroken buizen, bouwmaterialen, enz. Bjarland beschouwt deze als overblijfsels van de materialistische samenleving waarin wij leven en belangrijke dragers van waarde en betekenis, ondanks hun functieverlies. Met behulp van strategieën zoals herbestemming, manipulatie en soms fotografische enscenering, is het werk van Bjarland een manier om de materialen te recyclen, te conserveren en te verzorgen. Het is ook een stille kritiek op het westerse consumptiegedrag en de enorme hoeveelheid afval die daaruit voortvloeit.

De kunstenares beschouwt haar atelier graag als een tuin waar objecten zich verzamelen, kruisbestuiven en uitgroeien tot nieuwe hybride vormen, die doen denken aan vreemde planten of wezens. Ze zoekt naar combinaties van objecten die 'haar aanspreken'. Dit proces is zeer intuïtief en associatief. De relaties tussen de objecten en hoe ze samen functioneren is belangrijk​. Ze rangschikt deze vaak in groepen of 'soorten' en stelt ze voor als bewoners van een wereld zonder mensen, waar afgedankte materialen een eigen leven gaan leiden en acteurs ​of karakters worden.

 

Voor haar solo tentoonstelling '‘Uncertainty and Ground Conditions’ zal Sara Bjarland twee nieuwe reeksen sculpturen tonen in de imposante  ruimte van de Academie Kortrijk waar DASH gehuisvest is. Daarnaast zal er ook een diaprojectie te zien zijn met samples van materialen uit het rijke archief van de kunstenares. De projectie sluit naadloos aan bij de eerste monografische uitgave van de kunstenares met de titel 'Groundwork', gepubliceerd door Art Paper Editions (Gent) die tevens te verkrijgen zal zijn bij DASH tijdens de tentoonstelling.

 

De tentoonstelling van Sara Bjarland is opgenomen in Landscapes 2.0, een parcours langs Kunst en gamedesign op 5 locaties binnen de stad Kortrijk. LANDSCAPES 2.0 staat in het teken van creatie op het snijvlak tussen traditie en innovatie, tussen vakmanschap en kunst. Geïnspireerd door de topstukken van de Kortrijkse schilderkunstcollectie ontwierpen studenten van de gerenommeerde school voor gamedesign DAE, een reeks nieuwe interactieve omgevingen. Deze worden geconfronteerd met multimediale installaties van hedendaagse kunstenaars die rond gelijkaardige thema’s en technieken werken.